Over paaldansen

Paaldansen is een bijzondere sport…een sport? Ja zeker, paaldansen is zelfs topsport.
Er zijn weinig andere bewegingsvormen waarbij zoveel gevraagd wordt van je kracht, lenigheid, motoriek en uithoudingsvermogen. Om de technieken juist uit te voeren moet je al je spieren gebruiken, en tijdens het dansen train je flink op je conditie. Kortom… een totale sport!
Doet paaldansen je nog altijd aan een nachtclub denken? Lees dan nog even verder….

Geschiedenis

Paaldansen, ofwel acrobatiek aan een paal, is al heel oud. Al in het oude China en India deden mensen aan Chinese pole en Mallakhamb. Deze sporten bestonden uit het doen van gymnastische bewegingen op en rondom een paal. Chinese pole heeft zich ontwikkeld tot een theatrale circus-act die je zelfs in het welbekende Cirque du Soleil terug kan vinden. Mallakhamb wordt nog steeds beoefend als populaire wedstrijdsport in India. Vele bewegingen uit deze sporten zien we vandaag de dag ook nog terug in het moderne paaldansen.

Over het ontstaan van sensueel paaldansen bestaan verschillende verhalen.  Eén daarvan vertelt hoe vrouwen in de Middeleeuwen dansten in tenten tijdens markten en feesten om de mannen te vermaken. Bij gebrek aan ruimte in de tent begonnen zij gebruik te maken van de palen die in de tent stonden en het paaldansen was een feit.

Andere verhalen leggen de link naar bijvoorbeeld rituele meiboom-dansen. Helemaal duidelijk is de oorsprong dus niet. Wat wel duidelijk is, is dat paaldansen inderdaad in nachtclubs wordt gedaan en daar voorlopig ook nog niet zal verdwijnen.

Sportieve paaldans

Sinds 1980 is er echter een nieuwe paaldans-variant ontstaan: Sportief paaldansen waarbij de oefeningen aan de paal gebruikt worden om kracht en lenigheid op te bouwen. Vanuit Canada en de USA waaide deze trend over naar Europa. Ongeveer sinds 2005 is het mogelijk om sportief te paaldansen in Nederland. Natuurlijk moesten er in het begin wat drempels overwonnen worden en wat vooroordelen uit de weg geruimd worden. Maar nu, anno 2011, begint paaldansen als volwaardige sport geaccepteerd te raken. Steeds meer sportscholen en sportcentra bieden een paaldans-variant aan in het vaste programma en Nederland kent meerdere speciale paaldansscholen. Elke school geeft les vanuit een eigen visie.

Paaldans bij Studio Ad Astra

Bij Ad Astra benaderen we het paaldansen vanuit een gymnastische visie. Vele bewegingen zijn terug te voeren op basiselementen van het turnen of Chinese pole. We besteden veel aandacht aan de basis en het technisch correct en veilig uitvoeren van de moves.
Paaldansen bij Studio Ad Astra is artistiek. Dat betekent dat we ook aandacht besteden aan het in elkaar zetten van een act. Muziek, kleding, technieken en dans worden op elkaar afgestemd.
Artisiek betekent ook dat je zelf vrij bent om te doen wat je wilt. Paaldansen is prima te combineren met dansstijlen zoals hip-hop, buikdans, ballet en tango…alles mag, zolang je je er maar prettig bij voelt!

Wedstrijden

Zoals in elke sport willen ook paaldansende mensen hun krachten meten. Er worden dan ook steeds meer wedstrijden georganiseerd. Studio Ad Astra heeft al ruime wedstrijd ervaring opgedaan op (inter)nationale wedstrijden waaronder Europese en wereldkampioenschappen.