Over Tissu

Tissu, ook wel bekend als doeken-act of aerial silks, is een bekende vorm van luchtacrobatiek. Hoog boven het publiek vertoont een acrobaat zijn/haar kunsten door zich in het doek te rollen en te knopen. Adembenemende drops en extreme spagaten maken tissu een aantrekkelijke show.

Tissu verkreeg extra bekendheid in Nederland toen Danielle Bubberman Holland’s Got Talent won met haar tissu-act. Maar daarvoor was tissu al eerder te zien bij diverse circussen.

Diverse stijlen

Binnen de tissu-wereld kun je twee stijlen onderscheiden. De contorsie-stijl draait veelal om houdingen die extreme flexibiliteit vragen. Daarnaast is er nog de kracht/technische variant waarbij de gymnast meer ingewikkelde combinaties en knopen maakt die veel kracht kosten. Niet geheel onverwacht wordt de eerste stijl vaak meer door vrouwen en de tweede stijl meer door mannen beoefend. Dit is natuurlijk slechts een grove indeling en veel acts kennen lenigheidshoudingen, terwijl elke act natuurlijk veel kracht kost. Een aantal acrobaten  onderscheidt zich nog meer door bijvoorbeeld een comedy tissu-act te creëren.